دبیر کل مبارزه با دخانیات ایران به اشاره کردن به روز جهانی دخانیات. به خبرگزاری مهر گفته است که : بهتر است به قوانین ضد دخانیاتی کشور نسبت به قبل پایبندی بیشتری داشته باشیم. و هر چه بیشتر درجهت کنترل آن بکوشیم.
آقای مسجدی، ادامه داد که تصمیمات دیوان عالی اداری و مصوبات مجلس بر این بوده . که تولیدات و واردات تنباکو معسل توقیف گردد. البته این مصوبات در سال 96 بوده. که در جهت این تصمیم گیری تولیدات آن به بخش خصوصی واگذار شد.
اما همچنان روند واردات و تولید آن ادامه داردو زیرا مصرف داخلی توتون و تنباکو روزانه در حال افزایش است. هرچند دولتهای قبلی و دولت جدید در جهت کاهش مصرف آن تلاش کردند. اما روند مصرف همچنان صعودی می باشد.
و نیاز روز افزئن کشور به دخانیات علی الخصوص تنباکو و از نوع تنباکوی معسل همچنان زیاد است. و از آنجایی که واردات تنباکو معسل پاسخگو نیست. تصمیم بر آزاد سازی تولیدات آن گردیده شد. یکی از سودآورترین بازارهای جهانی و داخلی تنباکو و ساخت تنباکو می باشد.
تصمیمات یاد شده بصورت نامه ای از وزارت بهداشت به سازمان دخانیات کشور ارسال شد. طی این نامه خواستار توقف تولید و واردات تنباکو شدند.
آقای مسجدی اشاره کردند که حدود 100کارخانه داخل کشور مشغول به تولید تنباکو هستند. از جمله ساخت تنباکو معسل، و سالیانه 10هزار تن تنباکو وارد ایران میشود. ه ارزش ریالی ان حدود یک میلیارد و ششصد ریال است.
وی همچنین افزود. هر وقت صحبت از اجرای قانون میشود. افزایش قاچاق نیز به دنبال آن می اید. و طبق مصوبه قانونی 1385 که هر ساله ده درصد بر مالیات تولید تنباکو افزوده میشود. اجرا نمی شود. و عده ای نیز از ان سود می برند. به بهانه اینکه ممکن است با قاچاق آن مواجه شویم. ولی بر اساس قوانین و مطالعات اقتصادی این دو هیچ ارتباطی با افزایش قاچاق ندارند. و فقط جه موج سواری بر این واقعیت که جلوی قاچاق را میخواهند بگیرند. بر تولید و ساخت تنباکو معسل موج سواری میکنند. زیرا این بازار سودهای کلانی دارد. و عده ای نمیخواهند این سودها را با سلامت مردم معامله کنند.
بیشتر از 90 درصد نیاز به دخانیات کشور توسط تولید و واردات تنباکو معسل صورت میگیرد.
و از فروش آن به قلیان سراها سودهای کلانی به دست می اید. و قانون نیز در مقابل آن سر خم کرده و کاری از پیش نمیبرد.
روز جهانی بدون دخانیات الان فقط بصورت فقط یک شعار است. که جدی گرفته نمیشود. پس بهتر است به آن بپردازیم و آن را جدی تر کنیم. و در جهت کنترل مصرف دخانیات در کشور بکوشیم. هر چند که علاقه روز افزون به مصرف دخانیات رو به افزایش است. و از مجلس و وزارت ها میخواهیم در جهت این امر بکوشند.